Maträtter med sås och potatis ligger högt på topplistan i vår familj och det går åt en hel del sås.
Ingredienser:
1 dl mjölk
1 dl grädde
5 msk ströbröd
½ riven lök
1 ägg
1 msk kalvfond
1 tsk aromat
1 tsk salt
1 tsk örtblandning
peppar efter smak
2 gula lökar som tillbehör
Gör så här:
Blanda mjölk, grädde och ströbröd och låt detta svälla i några minuter.
Riv löken och lägg i den i färsen tillsammans med ägg, kalvfond och kryddor.
Blanda till sist i ströbrödsblandningen och rör runt. Forma färsen till biffar och stek dem i smör.
Ta upp biffarna och håll dem varma i ugnen. Skala och skiva löken och stek den glansig och utan att den får färg.
Strö över lite socker. Det blir en godare smak på löken då.
Såsen:
Skyn från biffarna
50 g smör
½ dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk kalvfond
1½ msk svartvinbärsgelé
soya
1 tsk salt
1 tsk aromat
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Vispa ur pannan som du har stekt biffarna i med lite vatten.
Smällt smöret och vispa i mjölet. Tillsätt grädde, mjölk, kalvfond, soya, svartvinbärsgelé och kryddor.
Vispa till sist i skyn och låt såsen koka ihop.
Servera med kokt potatis, lingon och brysselkål.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar