Årets första svenska nypotatis riktigt smälter i munnen.
Till dessa godbitar skar jag oxfilé i skivor som jag stekte i smör och rörde ihop en madeirasås.
Färsk sparris och en sallad hade vi också till.
Här kommer lite tips om hur då lyckas med oxfilén.
Räkna med ca 200 g oxfilé per person.
*Ta ut oxfilén ur kylen så den är rumstempererad när du ska steka den.
*Skär i ganska tjocka skivor.
*Lägg i oxfilén i stekpannan när smöret har fått en nötbrun färg.
*Krydda med salt och peppar.
*Vänd på köttet när köttsaften tränger upp på den råa sidan.
*Oxfilén är blodig/röd när köttsaften precis tränger upp på den stekta sidan.
*När köttsaften tränger upp ordentligt är är köttet rött/rosa och när köttsaften har fått en lätt rosa färg så är den lätt genomstekt.
*Låt oxfilén vila lite innan servering, så att köttsaften hinner fördelas i köttet.
Madeirasås:
Räcker till 4-6 personer.
5 dl vispgrädde
2 msk kinesisk soya
1 dl madeira
2 msk kalvfond
1-2 tsk grovmalen svartpeppar
salt
red ev av med lite maizena.
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser till såsen och koka ihop.
Rör ihop alla ingredienser till såsen och koka ihop.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar