onsdag 2 december 2015

Kalvfärslimpa

I lördags när vi firade Melvins födelsedag så bjöd vi på kalvfärslimpa.
Hans favoriträtt är just potatis, sås, någon form av kött och vinbärsgelé. Så det fick det bli. Det serverades även inlagd gurka och brysselkål till.

Ingredienser:
Till en köttfärslimpa.700 g kalvfärs
½ dl ströbröd
1 liten gul lök
1 ½ dl grädde
½ dl mjölk
2 ägg
1 ½ tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar



Gör så här:
Blanda grädde, mjölk, ägg och ströbröd. Skala och finhacka löken.

Stek den i smör utan att den får färg. Blanda ihop alla ingredienser och krydda med salt och peppar.
Forma till en avlång limpa och lägg den i en ugnsform. Sätt in i ugnen på 200 grader i 45-60 minuter.
Häll på lite vatten efter en halvtimme, så att det bli lite sky till såsen.

Såsen:
Skyn från köttfärslimpan
50 g smör
½ dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk kalvfond
1½ msk svartvinbärsgelé
soya
1 tsk aromat
vitpeppar
salt

Gör så här:
Smällt smöret och vispa i mjölet. Tillsätt grädde, mjölk, kalvfond, soya, svartvinbärsgelé och kryddor.
Vispa till sist i skyn och låt såsen koka ihop.



På bilden är det 3 satser köttfärslimpa.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut