lördag 19 mars 2016

Köttfärspaj med vitkål och morötter

Igår lagade jag köttfärspaj med morötter och vitkål i.
Det är ett gammalt recept som jag letade fram, och det är nästan 25 år sedan jag gjorde den för första gången. 
Ikväll blir det grillat och det står redan en potatisgratäng i ugnen.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
25 g smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:
350 g blandfärs
1 gul lök
2 dl finrivna morötter
5 dl strimlad vitkål
2 vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
1 krm malen kardemumma
1 ½ msk soya
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
1 ½ msk sötstark senap
1 ½ dl riven ost
Garnering:
färsk timjan

Gör så här: 
Pajdeg:
Kör ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller blanda ihop degen förhand. 
Låt gärna degen vila i kylen i ca 30 minuter.
Tryck ut pajdegen i pajform. Förgrädda pajskalet i 10 minuter på 200 grader.

Gör så här:
Fyllning:
Skala och riv morötterna fint. Skär vitkålen i strimlor. Skala och finhacka löken samt vitlöken.
Fräs morötterna och löken i smör, lägg i färsen och bryn lite till och tillsätt vitkålen.
När vitkålen börjar mjukna tillsätter du övriga ingredienser utom osten och låt fyllningen koka ihop. Lägg fyllningen i det förgräddade pajskalet, lägg på osten och grädda pajen på 200 g i ca 15 minuter. Garnera med färsk timjan.



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut