tisdag 13 augusti 2013

Räk och krabbrullar med japansk touch

Förra veckan va jag och åt på en japansk restaurang på lunchen och åt en tallrik med dumplings, färska vårrullar och sushi. Blev så sugen på dessa smaker och kollade vad jag hade hemma. Resultatet blev räk och krabbfyllda rullar med dippsås och inlagd ingefära.

Indredienser:
3 stora isbergssalladsblad eller 6 mindre
100 g krabbstick
125 g räkor
3 vitlöksklyftor
½ röd chili
1 ½ msk limeolja
2 msk karamellsirap.(Kan uteslutas.) Se recept nedan.
salt
peppar

Gör så här:
Skär isbergsalladsbladen på längden om de är stora och lägg i dem i kokande vatten i 1 minut.
Ta upp och låt dem torka till. Hacka krabbstick  och räkor. Finhacka vitlök och chili.
Häll i oljan i en het panna. Fräs vitlök och chilin i ca 1 minut.
Lägg i krabbstick och räkor och fräs ytterligare 1 minut. Häll över karamellsirapen och fräs ytterligare 1 minut. Smaka av med salt och peppar.
Fördela fyllningen på salladsbladen och vik ihop till små paket.
Servera med dippsåsen, inlagd ingefära och gurkstavar.

Dippsås:

1 msk rödvinsvinäger
1 msk pressad lime
2 msk oystersås
1 msk råsocker 
1 finhackad vitlöksklyfta
½ finhackad röd chili

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till dippsåsen.

Karamellsirap:
1½ dl vatten
1½ dl råsocker

Gör så här: 
Lägg vatten och socker i en tjockbottnad gryta och låt småkoka under omrörning i ca 5 minuter. Blir ca 1,75 dl.
Såsen håller sig i ca 10 dagar i kylskåp. Du kan halvera receptet om du vill.









Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut