Potatisen serverades till stekt oxfilé, balsamsås och sparris och detta var vår huvudrätt på nyårsafton.
Ingredienser:
Till 4-6 personer behöver du:
Grunden:
12 skivor av bakpotatis.
(Ca 3 st)
olja
flingsalt
persillade
Topping:
7 stora potatisar
½ finhackad röd chili
2 msk finhackad gräslök
50 g smör
ca 1 dl mjölk
1 dl kvibille cheddarost
1 äggula
salt
peppar
Gör så här:
Skär bakpotatisen i skivor. Ca 1 cm tjocka. Pensla dem med olja och krydda med persillade och flingsalt. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter.
Vänd dem efter halva tiden och pensla på olja och krydda även andra sidan.
Moset:
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 20 minuter. Häll av vattnet, stöt potatisen och lägg i smör, äggula, mjölk, ost, chili och gräslök . Vispa med elvisp till ett fluffigt mos.
Smaka av med salt och peppar. Spritsa moset i form av toppar på bakpotatisskivorna och gratinera potatisen på 200 grader till de har fått fin färg.
Stekt oxfilé:
Räkna med ca 200 g oxfilé per person.
Ta ut oxfilén ur kylen så den är rumstempererad när du ska steka den.
Skär i ganska tjocka skivor.
Lägg i oxfilén i stekpannan när smöret har fått en nötbrun färg.
Krydda med salt och peppar.
Vänd på köttet när köttsaften tränger upp på den råa sidan.
Oxfilén är blodig/röd när köttsaften precis tränger upp på den stekta sidan.
När köttsaften tränger upp ordentligt är är köttet rött/rosa och när köttsaften har fått en lätt rosa färg så är den lätt genomstekt.
Låt oxfilén vila lite innan servering, så att köttsaften hinner fördelas i köttet.
Receptet på balsamsåsen hittar du här.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar