tisdag 30 april 2013

Smörgåstårta

Idag är det valborg och jag fyller år!  Tänkte därför att jag skullle bjuda nära och kära på en god smörgåstårta. Jag gjorde fyllningen igår, så att den skulle få stå och gosa till sig lite, och garnerade den idag. 
Jag önskar er alla en trevlig valborg!
                                                                        

Ingredienser:
Skivad formfranska 20 skivor x 3
Första lagret:
400 g crabfish
1 dl räklag
2 dl majonäs                 
1 dl creme fraiche  
½ dl dill                         

Andra lagret:
400 g skinka 
6 ägg
2 dl grädde
2 dl majonäs
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm salt

Garnering:
2 dl majonäs
1 dl creme fraiche
200 g skinka
räkor (i lag 900 g) 
6 ägg
3 tomater
½ gurka
några vindruvor
persilja
1 citron

Gör så här:
Kantskär brödet och lägg ut på en plåt. Lägg på första lagret och sedan bröd och sedan andra lagret. Avsluta sedan med ett lager bröd och bre på majonäs/cremefraiche blandningen.

1:a lagret:
Hacka crabstiken. Blanda med majonäs, creme fraiche, dill och räkspad.

2:a lagret
Skiva och hacka skinkan. Koka och hacka äggen.
Vispa grädden och blanda med majonäsen och lägg i skinkan och äggen. Krydda med salt och peppar.

Över smörgåstårtan:
2 dl majonäs
1 dl creme fraiche


Garnera smörgåstårtan enligt ovan!





söndag 28 april 2013

Italienska köttbullar i tomatsås.

Kvällens middag gick åt det italienska hållet. 
Det är en rätt som tar lite tid att laga, eftersom tomatsåsen ska stå och småputtra ett tag. 
Till de italienska köttbullarna hade vi pasta.

Köttbullar:
Ingredienser:
800 g blandfärs
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl ströbröd
½ riven lök
1 ägg
150 g fetaost

1 vitlöksklyfta
½ msk basilika
½ msk oregano
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Blanda mjölk, grädde och ströbröd och låt detta svälla i några minuter. 

Hacka fetaost och vitlök. 
Riv löken och lägg i den i färsen tillsammans med ägg, fetaost, vitlök och kryddor.
Blanda till sist i ströbrödsblandningen och rör runt. 

Forma färsen till lite större köttbullar och stek dem i smör.

Tomatsåsen:
Ingredienser:
2 burkar finkrossade tomater
2 schlottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl röd pesto
2 dl vatten
olja att bryna löken i
½ dl tomatpuré
½ msk socker
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 dl strimlad färsk basilika

Gör så här:
Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en gryta så löken bli blank.
Häll i tomaterna, tomatpuré, pesto och vattnen. 
Koka tomatsåsen i minst 45 minuter på svag värme under lock. 
Smaka av med salt, peppar och socker. Vänd ner basilikan i den färdiga såsen.






lördag 27 april 2013

Grillade hamburgare

Efter en dag med många "måsten" så är jag nöjd över att kylen är full av mat, trädgården rensad och huset är rent. Nu ska jag bara slappa och ikväll grillade vi hamburgare. 
Hur gott är inte det? 
Till burgarna gjorde jag en dressing med en touch av rökig smak och receptet hittar du här.

Ingredienser:
Till 4 st 150 g behöver du:

600 g bland eller nötfärs
½ riven gul lök
1 tsk liquid smoke
1 tsk vitlökspeppar
1 tsk salt


Gör så här:
Riv löken och blanda i köttfärsen. Krydda med salt och vitlökspeppar. Blanda ner liqiud smoke. Lägg lite olja på en plåt och forma färsen till 4 hamburgare. Pensla lite olja även på ovansidan. Grilla hamburgarna!!!

Hamburgarna serverades med dressing, sallad, tomat, rå lök, gurkstavar, grillad ananas, tomatsås, feferoni och pommes.







Hamburgerdressing med liquid smoke


Till en god hamburgare behövs så klart en god dressing.
Den här dressingen har en touch av liquid smoke.

Ingredienser:

2 dl majonäs
2 msk ketchup
2 msk bostongurka
½ tsk liquid smoke
½ tsk grovmalen svartpeppar
½ tsk salt

Rör ihop alla ingredienser i en skål och servera.



Scones med havregryn.

Det känns alltid lite lyxigt med nybakta scones till frukost. Därefter står storhandling, städ och rensa upp i trädgården på schemat. Kanske inte så kul, men nödvändigt.

Ingredienser:
 
Till 8 st behöver du.                      

6 dl vetemjöl

2 dl havregryn
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g margarin
3 dl filmjölk

Gör så här:

Sätt på ugnen på 250 grader. Blanda mjöl, havregryn, salt och bakpulver i en bunke. 
Lägg i margarinet i mjölblandningen och knåda till en gryning massa. 
Tillsätt filmjölken och rör ihop degen. Dela degen i 2 delar och platta ut dem till 2 runda kakor. Skåra varje kaka med en kniv i fyra delar. Grädda i ugnen i ca 10 minuter. 
Skär isär kakorna och dela dem på mitten.








fredag 26 april 2013

Äntligen lite vårblommor

Äntligen har våren kommit och jag planterade lite vårblommor.
Tycker att det kändes som vintern aldrig skulle ta slut.
Att det är fredag och man har en helg framför sig gör inte saken sämre. 
Det kommer nog bli en hel del jobb i trädgården denna helg och imon ska vi grilla hamburgare.





onsdag 24 april 2013

Frasiga flan med räkor


Satt och kollade i gamla recept och hittade en gammal goding,  frasiga flarn med räkor.
Jag skar en smördeg i 6x8 cm stora plattor och gräddade dem frasiga i ugnen. 
Därefter fyllde jag dem med en räkröra. Till de frasiga flarnen serverade jag en grönsallad.

Ingredienser:
Till 6 st behöver du.
6 smördegsplattor 6x8 cm
1 äggula
500 g räkor med skal
½ gurka
2 dl creme fraiche
1 dl dill
1 dl gräslök
40 g röd rom
salt
peppar

Gör så här:
Pensla plattorna med äggula. Dra ränder med en gaffel i smördegen. 
Grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. Skala räkorna. Dela gurkan och skär bort kärnorna. 
Skär gurkan i tärningar. Hacka dill och gräslök. Koka upp creme fraichen, vrid ner plattan och lägg i gurka, dill, gräslök, rom och räkor. Värm utan att det kokar. 
Smaka av med salt och peppar. Skär av ett lock på smördegen och lägg i räkröran och lägg på locket igen. 
Servera med en grönsallad.



tisdag 23 april 2013

Ängasoppa

När jag gör ängasoppa eller ängamat som den också kallas, så tänker jag på min mormor och hennes soppa.
Jag får alltid en varm känsla i kroppen när jag tänker på det fina huset som min mormor och morfar hade, och den underbara mat som man blev bjuden på när man var där.
Här kommer min variant på ängasoppa.
Jag brukar inte ha någon potatis i soppan utan ett helt blomkålshuvud istället.

Ingredienser:
Till 4 personer behöver du.

1 blomkålshuvud
2 morötter
100 g späda sockerärtor
½ purjolök
½ dl finklippt persilja
7 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
5 dl mjölk
½ dl vetemjöl
2 dl grädde
½ msk socker
1 tsk aromat
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Gör så här:
Ansa ett blomkålshuvud och dela i buketter. Skala och tärna morötterna. 
Låt morötterna koka i 10 minuter i vattnet med buljongtärningen. 
Tillsätt blomkålen, purjolöken och låt koka tills blomkålen är lagom mjuk. 
Skölj och skär sockerärtorna på diagonalen. Klipp persiljan. 
Rör ut mjölet i 1 dl av mjölken, vispa ner redningen i soppan.
Häll i resterande mjölken, grädden och lägg i sockerärtorna och låt småkoka i några minuter. Smaksätt sedan soppan med salt, aromat, peppar, socker och lägg till sist i persiljan. 
Servera med vitlöksbröd.





söndag 21 april 2013

Biskivier doppade i mjölkchoklad

Min dotter ville baka biskivier och jag kan erkänna att det är ingen kaka som jag har bakat så många gånger, så jag hade inte så många goda råd att ge henne.
I stället för blockchoklad doppade hon dem i mjölkchoklad.


Botten:
500 g mandelmassa
3 äggvitor
Fyllning:

400 g mjukt smör
5 dl florsocker
2 äggula
2 msk kakao
2 msk starkt, kallt kaffe
Garnering:

200 g marabou mjölkchoklad
lite stössel

Gör så här:
Riv mandelmassan och blanda i äggvitorna. Vispa med en elvisp.
Fyll en spritspåse och spritsa ur runda små bottnar. Det blev 20 stora biskivier av smeten.

Grädda i 180 grader tills de fått fin färg. Ca 15-18 minuter.

Blanda smöret med florsockret och äggulor. Rör till en jämn smet. Tillsätt kakao och kaffe.

Lägg en klick smörkräm på biskvierna och drar med en sked längs kanten så att den får ett toppig utseende. Smält chokladen över vattenbad. Om du vill ha marabou mjölkchoklad som vi hade, så smält lite i taget och doppa några biskivier och sedan smält mer choklad och doppa igen.
Annars finns det risk för att chokladen skär sig. Häll på lite strössel. Ställ biskivierna kallt.





lördag 20 april 2013

Kryddsmör med vitlök och oregano

Ikväll grillade vi karrékotletter och kycklingfilé. Barnen ville ha potatiskroketter till, så det fick det bli. 
Vi grillade även majskolvar och champinjoner. 
Jag gjorde ett kryddsmör till som vi sedan la på de nygrillade karréskivorna och kycklingen.

Ingredienser:
150 g smör
2 st vitlöksklyftor
½ dl färsk oregano

1 krm chilipeppar
salt 
Gör så här:
Rör smöret mjukt. Pressa i vitlök. Finhacka oregano och blanda ihop allt. 
Krydda med chilipeppar och salt.

Lägg ut en bit plastfolier och lägg på smöret. Rulla ihop till en rulle och lägg in i frysen. 
Skär det sedan i skivor innan servering.







Äntligen är våren här!


Solen har varit på sitt bästa humör idag. Det har varit klarblå himmel och 14 grader varmt. 
Äntligen är våren här och blommorna har börjat komma upp i trädgården. 
Grillen är tänd och nu ska jag ut och grilla.










fredag 19 april 2013

Mango och ananassalsa

Äntligen fredag och man har en skön helg framför sig. 
Ska ni grilla i helgen så kommer här kommer receptet på en fräsch salsa med färska frukter. 
En salsa är gott till grillat, till buffén eller till pulled pork. 
Tänk på att mangon är godast när den är riktigt mogen.

Ingredienser:
2 dl  färsk mango
2 dl färsk ananas
1 tomat
½ rödlök
1 lime (Skal från en hel och saften från halva limen).
1 msk tomatpuré
1 msk flytande honung
½ dl finklipp persilja
½ tsk grovmalen svartpeppar
½ tsk salt
1 krm chilipeppar


Gör så här:
Finhacka ananas, mango och rödlök.  
Skär ett kryss i tomaten och lägg ner i kokande vatten i ca 30 sekunder. 
Skölj av i kallt vatten och dra av skalet och skär bort kärnhuset. 
Finhacka tomatköttet. Riv limen och finklipp persiljan.
Blanda ihop alla ingredienser till en salsa. 
Låt gärna salsan stå lite innan servering

torsdag 18 april 2013

Daimtårta

När vi firade min sambos födelsedag gjorde jag en daimtårta till dessert.
Du kan förbereda den flera dagar innan och sen är det bara att ta fram den från frysen när det börja nalkas efterrätt.

Ingredienser:
150 g mandel
1 tsk bakpulver
1 msk mjöl
4 ägg
2½ dl socker
3 dl grädde
3 dubbeldaim

Gör så här:
Skålla och skala mandeln. Mal mandeln i en mixer.
Vispa äggvitor och 1 ½ dl socker. Blanda med den malda mandeln, bakpulver och mjöl. Lägg smeten i en form med löstagbar botten.  Ställ in i ugnen på 170 grader i 25-30 minuter.  
Vispa äggulor och 1 dl socker. Rör ner vispad grädde och hackad daim. 
Häll smeten på kakan när den svalnat. Lägg kakan i frysen.
Ta ut en stund innan servering.





onsdag 17 april 2013

Ugnstekt lax med krämigt täcke

Här kommer receptet på en lättlagad maträtt med lax. 
Jag använde en hel laxfilé och skar den sedan i bitar vid servering, men du kan lika väl köpa lax i portionsbitar.
Laxen får en väldigt god smak av philadelphia osten och chilisåsen.

Ingredienser:
800 g laxfilé
200 g philadelphiaost
1 ½ dl thai sweet chilisås
salt
lemongrill (en kryddblandning med franska örter, citronskal, salt och socker).

Gör så här:
Lägg laxen i en ugnsform. Salta och krydda med örtkrydda. Blanda ihop philadelphiaost och chilisås och lägg den över laxen. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 30-35 minuter. 
Tiden kan variera beroende på ugn och tjocklek på laxen. Servera med potatismos och en sallad.




tisdag 16 april 2013

Marinerade oliver

Marinerade oliver är ett gott tilltugg som passar lika bra till buffén, som till snacks eller som i mitt fall denna gången som tillbehör till pulled pork.

Ingredienser:
250 g gröna oliver med kärnor
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk finhackad färsk basilika
1 tsk rivet citronskal
1 tsk finhackad färsk rosmarin
1 tsk flingsalt med citronsmak
1 tsk persillade
1 dl olivolja

Gör så här:
Finhacka vitlök, basilika och rosmarin. Riv citronskalet.
Blanda alla ingredienser. Låt stå och dra lite innan servering.



måndag 15 april 2013

Coleslaw

Coleslow är en krämig vitkålssallad. Många tillsätter även riven morot i sin coleslow, men eftersom jag är allergisk mot råa morötter så hoppar jag över det. 
Salladen är god till grillade rätter eller till polled pork som jag serverade den till.

Ingredienser:
10 dl finstrimlad vitkål
1 rödlök
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 msk sötstark senap
½ tsk persillade
1/2 tsk salt
1 krm grovmald svartpeppar


Gör så här:
Strimla vitkålen med en osthyvel, eller använd en matberedare med den tunnaste skärskivan.
Skala, dela och skiva rödlöken tunt.
Rör samman crème fraiche, majonnäs och senap. Smaksätt med salt, peppar och persillade.
Blanda i vitkål och lök. Låt gärna salladen stå en stund i kylen innan servering.



Finaste ljuslyktan

Jag tycker mycket om fina ljuslyktor och att det jättemysigt med tända ljus. 
Jag hittade denna underbara ljuslykta och den kommer att passa perfekt på min altan.  
Satte även in en liten blomma i den.



söndag 14 april 2013

Barbequesås


En egen barbequesås är lätt att göra och passar bra till grillat eller att blanda i creme fraiche för att få en god dressing. Denna gången gjorde jag en barbequesås för att lägga över karrén som skulle bli pulled pork.

Ingredienser:
1 dl vatten
2 msk oxfond på flaska
1 1/2 dl ketchup
1/2 dl chilisås ( ketchuptyp)
1 msk vitvinsvinäger
1 msk liquid smoke
1/2 dl worcestershiresås
1/2 tsk chilikrydda
1 tsk grillkrydda
1/2 dl socker
1 msk flytande honung
1 tsk dijonsenap

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en gryta. Låt såsen koka upp och därefter sjuda under omrörning i ca 30 minuter. Förvara såsen i kylskåp. Såsen går också bra att frysa.




Pulled pork


Jag har hört att många pratar om rätten, min jobbarkompis bjöd på det, Tina lagade det i tv och nu har det kommit till min tur. Jag lagade pulled pork. Detta är ett recept värt att prova. Köttet blir så gott!

Pulled betyder att köttet ska bli så mört att man drar isär det med en gaffel och sedan serverar det till bröd, grönsaker mm. 

Jag serverade det i tortilla bröd med en krämig coleslow, sallad, lök, majs, marinerade oliver, 
en salsa med mango och ananas, friterade matbananer, fetaost och en krämig dressing med avocado och vitlök. 

Jag kommer att lägga ut alla recept under den kommande veckan.
Jag gjorde en egen barbequesås, men om du väljer en köpt variant , så välj en med rökig smak.

Recpept på min barbequesås hittar du här.

Ingredienser:
1,2 kg fläskkarré
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 dl barbequesås med rökig smak 
salt
peppar
chilipulver
½ dl vatten


Gör så här:
Krydda köttet med salt, peppar och chilikrydda. Lägg köttet i botten av en gryta med lock som tål att vara i ugnen eller en ugnsfast form med lock. 

Skala och skiva lök och vitlöksklyftor. 
Häll på barbequesåsen över köttet, lägg i löken och häll över vattnet. 
Sätt in i ugnen på 120 grader i 4-6 timmar.
Titta till köttet då och då och häll ev på lite mer vatten om det behövs, så att det inte bränner fast i botten.
Köttet är klart när det faller isär när du drar en gaffel i köttet.





lördag 13 april 2013

Dröm-rulltårta

Ikväll ska vi fira min sambos födelsedag och jag har pysslat i köket nästan hela dagen. 
Jag har lagat något som jag aldrig har testat innan. Det är en rätt som är på frammarsch i Sverige men är en Amerikansk slowfood-klassiker.
Jag kommer att lägga ut receptet imorgon. 
Passade även på att baka en drömrulltårta när jag ändå var igång.

Ingredienser:

Rulltårta
3 st ägg
1 ½ dl socker
0,75 dl potatismjöl

2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Smörkräm
100 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 st äggula

Gör så här:


Rulltårta:
Vispa ägg och socker. Blanda mjöl, kakao och bakpulver.
Vänd ner blandningen i smeten. Bred ut smeten på en bakplåtspapperklädd plåt. 
Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter på 250 grader.
Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt den kallna.

Smörkräm:
Rör smör, florsocker och vaniljsocker poröst till fyllningen.
Rör till sist ner äggulan. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den. 



fredag 12 april 2013

Tinas nya kokbok


Fast att jag gillar att leta efter recept på nätet, så tycker jag ännu mer om att titta i kokböcker för att få inspiration. 
Jag kunde inte låta bli att köpa Tinas nya kokbok. Det är en tjock härlig bok med massa goa recept. 

Men ikväll blir det restaurang besök. Närmare bestämt Mongolisk buffé. Mums!! 
Passar på att önskar alla en riktigt skön helg.


torsdag 11 april 2013

Panerad fisk med färskpotatis och remouladsås.

Igår var det min sambos födelsedag och när någon fyller år i vår familj, så brukar man få välja vilken mat man vill ha. 

Det blev panerad fisk med färskpotatis och remouladsås. Jag stekte både torsk och spätta.
Jag dubbelpanerade fisken. Först doppade jag den i vetemjöl, därefter ägg, blandat med salt och citronpeppar och till sist la jag fisken i pankomjöl. 
Till fisken serverades även kokt sparris och en grönsallad. Panko är ett japanskt ströbröd som ger en krispig och god yta på fisken. Det går lika bra att använda vanligt ströbröd.

Receptet på remouladsåsen hittar du här.



tisdag 9 april 2013

Köttfärslimpa med sås och potatis

Köttfärslimpa, sås och potatis är husmanskost när den är som bäst. 
Jag lagade två köttfärslimpor och den ena fyllde jag med katrinplommon och persilja. 
Receptet räcker till 8 personer men vill du bara göra en köttfärslimpa, så halverar du bara receptet.

Ingredienser:
1 kg blandfärs
1½ dl ströbröd 
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 riven gul lök
2 tsk salt
1 tsk aromat
1 tsk peppar
1 msk mejram

Fyllning:
10 hackade katrinplommon
½ dl finklippt persilja

Gör så här:

Blanda mjölk, grädde och ströbröd och låt detta svälla i några minuter.
Riv löken och lägg i den i färsen tillsammans med ägg och kryddor.
Blanda till sist i ströbrödsblandningen och rör runt. Dela färsen i två delar och blanda i katrinplommon och persilja i den ena. Forma till avlånga limpor och lägg dem i en ugnsform. Sätt in i ugnen på 200 grader i 45-60minuter.
Häll på lite vatten efter en halvtimme, så att det bli lite sky till såsen.


Såsen:
Skyn från köttfärslimporna
50 g smör
½ dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk kalvfond
1½ msk svartvinbärsgelé
soya
1 tsk salt
1 tsk aromat
1 krm vitpeppar

Gör så här:
Smällt smöret och vispa i mjölet. Tillsätt grädde, mjölk, kalvfond, soya, svartvinbärsgelé och kryddor.
Vispa till sist i skyn och låt såsen koka ihop.
Servera med kokt potatis, lingon och haricoverts.









måndag 8 april 2013

Basilika Aioli

Färsk basilika tillhör en av mina favoriter när det gäller färska kryddor. 
Jag gjorde en basilika aioli som är god till bla grillat kött eller varför inte som dressing till en god sallad.

Ingredienser:
½ röd chili
2 vitlöksklyftor
blad från en kruka basilika
2 dl grekisk yoghurt
1 dl majonäs

Gör så här: 
Skala vitlöksklyftorna. Kärna ur chilin och repa av bladen från basilikan. 
Kör vitlök, chili och basilikan i en mixer.
Tillsätt yoghurt, majonäs och salt. Kör till en slät sås.




söndag 7 april 2013

Skolbröd

När min sambo gick i gymnasiet, så fanns det ett skolbageri och där köpte han ofta skolbröd. Det är ett vetebröd med vaniljkräm i mitten och som sedan doppades i en florsockerblandning och kokos. Jag har ofta fått höra hur goda dessa var. Så idag var det första gången som jag själv bakade dessa underverk. Dom fick godkänt:)

Ingredienser:

Bullar:
50 g jäst
125 g smör eller margarin 
3½ dl mjölk 
1 dl socker
½ tsk bakpulver
10 dl vetemjöl

Marsancreme:

en påse snabbmarsanpulver
2 dl mjölk

Pensling:
1 ägg

Glasyr:
2 dl florsocker
lite vatten
kokosflingor

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt (37 grader).
Smula jästen i en bunke eller matberedare och häll i lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, socker, bakpulver och mjölet.
Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna för hand eller i matberedaren. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.


Ta upp degen på ett bakbord. Dela degen i ungefär 16 lika stora bollar, sen formar du dom till ovala plattor.
Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper. 
Låt dom jäsa övertäckta i 20 min.

Vispa ihop mjölken och marsanpulvret.
Tryck upp en ganska smal, avlång grop i mitten av bullarna och fyll den med marsancremen.

Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter på 225 grader. 
Låt dem svalna under en kökshanduk.

När bullarna har svalnat lite så pensla bullarna med florsockerblandningen och doppa bullarna i kokosflingor.





Skriv ut